Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tratamentul corect administrat

04-12-2014

Alegerea unui tratament corect se realizeaza prin respectarea unor principii stiintifice si rationale. Tratamentul poate fi profilactic de prevenire a bolii sau curativ care trateaza. Medicamentele se folosesc pentru a trata cauzele bolii simptomele sau mecanismele fiziopatologice afectate. Acestea pot si sa substituie substante fiziologice (hormoni vitamine minerale), care datorita afectiunii se gasesc in cantitate mai mica sau lipsesc.

Tratamentul corect administrat


Alegerea unui tratament corect se realizeaza prin respectarea unor principii stiintifice si rationale. Tratamentul poate fi profilactic, de prevenire a bolii sau curativ, care trateaza. Medicamentele se folosesc pentru a trata cauzele bolii, simptomele sau mecanismele fiziopatologice afectate. Acestea pot si sa substituie substante fiziologice (hormoni, vitamine, minerale), care datorita afectiunii se gasesc in cantitate mai mica sau lipsesc.

Mai intai, trebuie stabilit diagnosticul corect si complet de catre cadrele medicale. Numai acestea pot hotari tipul si numarul afectiunilor, daca sunt acute sau cronice, natura complicatiilor ce pot aparea, prin anamneza amanuntita si examenul clinic si de laborator.

Etapa ulterioara stabilirii diagnosticului, o reprezinta alegerea unui tratament corect, care sa tina cont de reactivitatea individuala si eficacitatea lui ce trebuie sa fie maxima si cu riscuri minime.Schema de tratament trebuie sa fie usor de administrat si supravegheat, pe cat posibil, fara reactii adverse sau secundare si sa aiba un raport optim calitate/cost. Pentru tratarea unei afectiuni, de cele mai multe ori nu este suficient un singur medicament, ci o schema corecta de tratament, in care numarul medicamentelor asociate sa fie cat mai mic. Schema va avea ca obiective, atat tratarea, cat si capacitatea fiziologica de aparare si refacere proprie a organismului, iar aceasta poate varia in functie de evolutia bolii.

Posologia poate fi ori standard sau individualizata, de cele mai multe optandu-se pentru ultima, datorita particularitatii bolii, cat si a reactivitatii organismului fata de medicatie. Pacientul caruia i se administreaza medicamentele trebuie sa cunoasca modul corect de administrare si importanta observarii efectelor adverse. Stabilirea medicatiei trebuie sa tina seama in egala masura de doza, ritmul, durata si calea de administrare, bioritmuri.

Se recomanda supravegherea atenta a terapiei pe toata perioada administrarii prin anamneza pacientului, examenul clinic si de laborator. In functie de evolutia bolii, agravarea simptomelor sau aparitia efectelor adverse, se recurge la optimizarea terapiei, prin inlocuirea dozelor si/sau a intervalului de administrare a medicamentelor, schimbarea medicamentelor administrate, evitarea sau sustinerea unor asocieri intre diferite medicamente sau remedii.

Asadar, inainte de administrarea unui tratament trebuie sa va adresati medicului de familie si/sau de specialitate, cat si farmacistului, pentru a evita aparitia complicatiilor si a efectelor adverse.

Farm.drd. Georgeta Ionica
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau