Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tratamentul HTA

04-12-2014

Tratamentul in hipertensiunea arteriala are o componenta nefarmacologica si una farmacologica. La un numar mare de bolnavi modificarea stilului de viata poate normaliza valorile HTA si influenteaza favorabil morbiditatea si mortalitatea. S-a dovedit ca o dieta bogata in fructe si legume cu un continut lipidic scazut contribuie la normalizarea valorilor tensiunii arteriale. De asemenea exista si alte masuri nefarmacologice care previn instalarea HTA sau amelioreaza evolutia acesteia. Acestea sunt: scaderea in greutate la obezi limitarea consumului de alcool renuntarea la fumat efectuarea de exercitii fizice scaderea aportului de sare aport adecvat de potasiu calciu si magneziu scaderea aportului de grasimi saturate etc.

Tratamentul HTA


Tratamentul in hipertensiunea arteriala are o componenta nefarmacologica si una farmacologica. La un numsr mare de bolnavi, modificarea stilului de viata poate normaliza valorile HTA si influenteaza favorabil morbiditatea si mortalitatea. S-a dovedit ca o dieta bogata in fructe si legume, cu un continut lipidic scazut, contribuie la normalizarea valorilor tensiunii arteriale.

De asemenea, exista si alte masuri nefarmacologice care previn instalarea HTA sau amelioreaza evolutia acesteia. Acestea sunt: scaderea in greutate (la obezi), limitarea consumului de alcool, renuntarea la fumat, efectuarea de exercitii fizice, scaderea aportului de sare, aport adecvat de potasiu, calciu si magneziu, scaderea aportului de grasimi saturate etc.

Obiectivul principal al tratamentului antihipertensiv este scaderea morbiditatii si mortalitatii asociate HTA. In general, exista sase clase de medicamente utilizate in tratamentul HTA: diuretice, agenti antiadrenergici, vasodilatatoare, blocanti ai influxului de calciu, inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei si antagonistii receptorilor angiotensinei. In mod obisnuit, tratamentul antihipertensiv se face in trepte, incepand cu un singur medicament.

Cand cifrele tensiunii arteriale nu pot fi controlate se adauga un al doilea, eventual un al treilea si chiar un al cincilea medicament. Problemele dificile sunt legate de cooperarea bolnavului in administrarea corecta a tratamentului. De multe ori, recomandarile medicului sunt numai partial respectate sau chiar nerespectate, uneori pacientul renuntand la tratament in mod nejustificat. Complianta redusa se datoreaza faptului ca HTA este, de regula o boala asimptomatica, iar medicatia trebuie administrate timp indelungat. In concluzie, HTA este o boala frecventa, asimptomatica, diagnosticata cu rapiditate si care conduce adesea la complicatii letale daca nu este tratata.

Dr. Mihaela M. Condurache
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau