Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tratamentul in sindromul colonului iritabil

04-12-2014

Tratamentul, in general, vizeaza dieta, managementul stresului si, in cazurile mai severe, se poate apela la tratament farmacologic. Regimul alimentar variaza si in functie de simptomatologia care predomina: diaree, constipatie sau alternanta diaree constipatie. Se recomanda identificarea de catre bolnav a alimentelor care ii provoaca neplaceri digestive si evitarea consumului acestora. Se elimina din alimentatie cate un aliment sau o bautura pentru a observa daca se imbunatateste simptomatologia, in caz contrar nu se elimina din dieta alimentul sau bautura respectiva. Se poate cere sfatul unui dietetician inaintea instituirii dietei. Se recomanda ca mesele sa fie luate intr-un mediu placut, relaxant, nu pe fuga, fara sa se inghita aer (se accentueaza balonarea).

Tratamentul in sindromul colonului iritabil


Tratamentul, in general, vizeaza dieta, managementul stresului si, in cazurile mai severe, se poate apela la tratament farmacologic. Dieta Regimul alimentar variaza si in functie de simptomatologia care predomina: diaree, constipatie sau alternanta diaree constipatie. Se recomanda identificarea de catre bolnav a alimentelor care ii provoaca neplaceri digestive si evitarea consumului acestora. Se elimina din alimentatie cate un aliment sau o bautura pentru a observa daca se imbunatateste simptomatologia, in caz contrar nu se elimina din dieta alimentul sau bautura respectiva. Se poate cere sfatul unui dietetician inaintea instituirii dietei. Se recomanda ca mesele sa fie luate intr-un mediu placut, relaxant, nu pe fuga, fara sa se inghita aer (se accentueaza balonarea).

Pentru controlul constipatiei, dieta trebuie sa contina:

cantitati suficiente de fibre vegetale, prin consum crescut de fructe, legume, tarate, cereale, paine integrala si graham. consum crescut de lichide: aproximativ 2 litri pe zi (6-8 pahare). Optional, se pot adauga laxative de volum care nu produc iritatia mucoasei intestinale, altfel se administreaza numai la indicatia medicului. In caz de diaree trebuie limitat consumul sau eliminate: cafeina (cafea, ceai negru, cola si ciocolata), nicotina, alcoolul, bauturile carbogazoase; alimentele care baloneaza (fasolea, broccoli, varza, merele); alimentele bogate in lactoza, deoarece pot aparea simptomele sindromului de intoleranta la lactoza (laptele dulce, branza sau smantana), dar trebuie suplimentat aportul de calciu; alimentele condimentate; citricele care au continut crescut de acid; alimentele cu continut crescut de grasimi: sunca, unt, ulei; alimentele ce contin indulcitori artificiali (sorbitol). Terapia medicamentoasa cuprinde:

antispastice, antidiareice, miorelaxante ale musculaturii intestinale pentru tratamentul anxietatii, depresiei, tulburarilor de somn se pot asocia antidepresive triciclice sau din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei si benzodiazepine.

Managementul stresului:

exercitii fizice regulate (mers pe jos, inot, ciclism);

metode de relaxare prin activitati sociale sau hobby-uri;

invatarea si practicarea unor tehnici de relaxare si meditatie;

psihoterapie comportamentala;

biofeedback.

Dr. Alexandra Barjoveanu Medic rezident psihiatrie
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau