Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Trei-frati-patati (Viola tricolor)

22-12-2014

Este o planta anuala, inalta de 8-40 cm, de culoare verde inchisa. Tulpinile sunt simple sau ramificate, acoperite cu peri scurti, drepti, distibuiti uniform. Frunzele inferioare sunt lungi si late si au pe margini 2-6 dintisori obtuzi, iar cele superioare au petiolul mai scurt.

Trei-frati-patati (Viola tricolor)


Descriere

Este o planta anuala, inalta de 8-40 cm, de culoare verde inchisa. Tulpinile sunt simple sau ramificate, acoperite cu peri scurti, drepti, distibuiti uniform. Frunzele inferioare sunt lungi si late si au pe margini 2-6 dintisori obtuzi, iar cele superioare au petiolul mai scurt. Petalele superioare ale florilor sunt de culoare violacee, petalele laterale de culoare galben deschisa, iar petala inferioara galbena. Fructul este o capsula.

Planta se intalneste la marginea padurilor, prin lunci umede, fanete de munte, poieni. Infloreste din mai pana la sfarsitul lunii august. Aceasta planta rezista la temperaturi scazute si nu suporta temperaturi prea ridicate.

Produsul vegetal folosit

Se intrebuinteaza partile aeriene recoltate in timpul infloririi, uscate la umbra in locuri bine aerisite. Produsul nu are miros caracteristic, iar gustul este amarui. Principii active Planta, Trei-frati-patati contine mucilagii, saponine triterpenice, flavonoide, beta-caroten.

Actiune farmacologica

Produsul are proprietati expectorante (fluidifica secretiile bronhice), diuretice, depurative si antialergice, favorizeaza cresterea secretiei biliare, diminueaza inflamatia mucoasei gastrice.

Intrebuintari

Se foloseste sub forma de infuzie(se administreaza 2-3 ceaiuri pe zi ca expectorant) sau macerat la rece. Intra in compozitia ceaiurilor Depurativ si Pectoral nr.2
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau