Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tremorul nu este singurul simptom al bolii Parkinson

25-06-2018

Boala Parkinson, cea de-a doua boală neurologică progresivă ca frecvenţă din ţara noastră, are un impact major asupra calităţii vieţii persoanelor afectate, dar şi a familiilor acestora. În România, circa 73.000 de indivizi sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson, iar la nivel mondial, peste 6,4 milioane de persoane suferă de această afecţiune, conform Asociaţiei de Luptă Împotriva Bolii Parkinson.

Tremorul nu este singurul simptom al bolii Parkinson


Boala Parkinson este o afecţiune progresivă, care începe cu mulţi ani înaintea debutului clinic. Ea se manifestă cu până la 10 ani-20 ani anterior apariţiei simptomelor motorii vizibile, la început putând fi confundată cu procesul normal de îmbătrânire.

Prevalenţa bolii Parkinson creşte odată cu vârsta. Primele simptome apar, cel mai frecvent, după vârsta de 60 de ani, însă circa 10%-20% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi înainte de 50 de ani, iar aproximativ o jumătate dintre aceştia primesc diagnosticul înainte de 40 de ani, potrivit datelor Asociaţiei Americane pentru Boala Parkinson.

Afecţiunea este cauzată de distrugerea progresivă a neuronilor ce produc dopamina (substanţa neurotransmiţătoare responsabilă de capacitatea organismului de a-şi controla mişcările). Cauza bolii nu este însă cunoscută în totalitate - se crede că joacă un rol atât factorii genetici, cât şi cei legaţi de mediu. De asemenea, alimentaţia joacă un rol foarte important. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Harvard din SUA, expunerea la pesticide este asociată cu distrugerea neuronilor şi cu un risc cu până la 70% mai mare comparativ cu persoanele care sunt ferite de astfel de substanţe chimice. În plus, o viaţă stresantă îşi spune cuvântul, efectele stresului în patologia cerebrală vasculară fiind considerate un factor de risc direct în boala Parkinson.

James Parkinson, medic şi farmacist englez, este cel care a descris pentru prima oară, în 1817, semnele acestei boli.

Tremorul este cel mai cunoscut simptom al Bolii Parkinson, însă această afecţiune presupune şi alte semne, precum rigiditatea mişcărilor, probleme de echilibru şi de coordonare, dificultăţi de vorbire, de scris şi la înghiţire şi chiar tulburări cognitive, olfactive sau ale somnului.

De multe ori, simptomele nu sunt observate de persoana în cauză, însă membrii familiei pot lua atitudine şi o pot îndrepta spre primirea medicaţiei şi îngrijirii corespunzătoare.

Modul de manifestare a acestei boli şi impactul pe care îl are asupra celor afectaţi variază, însă tratamentele disponibile astăzi, laolată cu un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie adecvată şi activitatea fizică zilnică permit controlul simptomelor timp îndelungat după diagnosticare şi îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor şi, implicit, pe cea a celor din jurul lor.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau