Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tuberculoza ucide trei oameni pe minut, in lume

25-03-2016

La nivel global, trei persoane mor de tuberculoza (TBC) la fiecare minut si numai 2% dintre pacienti au acces la noile medicamente - arata mai multe asociatii de profil, care au tras un semnal de alarma cu ocazia Zilei internationale de lupta impotriva tuberculozei (24 martie).

Tuberculoza ucide trei oameni pe minut, in lume


La nivel global, trei persoane mor de tuberculoza (TBC) la fiecare minut si numai 2% dintre pacienti au acces la noile medicamente - arata mai multe asociatii de profil, care au tras un semnal de alarma cu ocazia Zilei internationale de lupta impotriva tuberculozei (24 martie).

Potrivit Coalition PLUS, care reuneste mai multe asociatii de lupta impotriva SIDA, printre care asociatia Aides, peste noua milioane de persoane s-au imbolnavit de tuberculoza si 1,5 milioane au murit de aceasta boala in 2014, relateaza AFP.

Organizatia a tinut sa sublinieze faptul ca situatia este ingrijoratoare in Africa, dar si in Romania, unde "se inmultesc cazurile de rezistenta in lipsa accesului la tratamente si ingrijiri".

O boala straveche, din pacate mereu actuala

Tuberculoza, considerata boala infectioasa cea mai ucigatoare in lume, are o vechime cu peste 3.000 de ani mai mare decat se credea initial. La aceasta concluzie s-a ajuns dupa ce au fost descoperite in Israel unele ramasite umane vechi de 9 milenii, conform Reuters. Cel mai vechi caz de tuberculoza cunoscut pana la data descoperirii echipei israeliene data din jurul anului 3000 i.e.n. si fusese identificat la o mumie egipteana. Osemintele scoase recent la lumina arata insa un cu totul alt parcurs al maladiei care inca face prea multe victime pe Terra.

Aceasta afectiune rivalizeaza cu SIDA si risca sa devina una dintre principalele cauze ale deceselor provocate de maladiile infectioase pe plan mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Potrivit expertilor OMS, in 2014,  aproxumativ 1,1 milioane de persoane au murit in lumea intreaga din cauza tuberculozei. In aceeasi perioada mentionata, SIDA a ucis 1,2 milioane de persoane pe plan mondial, iar 400.000 dintre aceste persoane erau infectate atat cu HIV, cat si cu tuberculoza.

Din fericire, tratamentele tuberculozei au salvat aproximativ 43 de milioane de vieti incepand din anul 2000, potrivit datelor existente. Cu toate acestea, rata deceselor cauzate de aceasta boala este considerata ‘inacceptabil de ridicata’.

Se transmite prin aer, de la un pacient infectat

Transmiterea TBC se face de la un bolnav de tuberculoza pulmonara, pe cale aeriana. Conform datelor medicale, intre 10 si 30% dintre persoanele infectate, in special copiii, se imbolnavesc imediat dupa patrunderea bacteriei in organism (infectia primara) si pot raspandi infectia chiar fara simptome. Exista si cazuri de persoane care au o forma latenta sau inactiva de tuberculoza, care nu prezinta simptome si nu sunt contagioase.

Forma cea mai frecventa de tuberculoza ataca plamanii (tuberculoza pulmonara), unde bacteriile distrug tesuturile si creeaza cavitati. Mai putin cunoscuta este, insa, tuberculoza extrapulmonara, in care bacteriile ataca alte regiuni ale corpului, cum ar fi rinichii, organele sexuale, ganglionii limfatici, meningele, sistemul nervos central si chiar oasele. De asemenea, o alta forma de tuberculoza este cea diseminata, in care bacteriile afecteaza intreg organismul, acestea raspandindu-se prin sange.

Tusea si durerile in piept, printre simptome

Simptomele TBC includ: tuse, febra, expectoratii de culoare neobisnuita sau sangvinolente, inapetenta si scaderea in greutate, dureri in piept, transpiratii nocturne si dureri de spate si articulatii.

Peste 50% din persoanele afectate nu prezinta niciun simptom o lunga perioada de timp.

Diagnosticul se stabileste in functie de prezenta semnelor si simptomelor specifice, de eventualitatea contactului pacientului cu un bolnav de TBC si in baza radiografiei toracice. Confirmarea vine dupa analiza efectuata asupra culturii bacilului Koch din sputa, dar cea mai frecventa metoda de a diagnostica TBC este testul cutanat. Acesta consta in inocularea intradermica a unei cantitati mici de tuberculina. Dupa 72 de ore, o reactie pozitiva indica prezenta bacteriei. In cazul reactiei cutanate pozitive, specialistul va efectua radiografia toracica.

In ceea ce priveste tratamentul tuberculozei, medicul prescrie doua sau mai multe antibiotice cu mecanisme diferite de actiune, deoarece monoterapia ar determina dezvoltarea unei tuberculoze rezistente la antibioticul in cauza.

Antibioticele de prima linie pot vindeca tuberculoza in majoritatea cazurilor, cu conditia ca tratamentul sa fie instituit inainte ca plamanii sa fie afectati, iar ca tratamentul sa fie urmat corect si sa nu fie intrerupt inainte de termen.

Conform statisticilor, in lipsa tratamentului cu antibiotic, 50% din pacientii cu TBC decedeaza in mai putin de cinci ani, 25% dezvolta o forma cronica a bolii, iar ceilalti 25% se vindeca.

Atentie! O persoana diagnosticata cu TBC care urmeaza un tratament medicamentos nu mai este contagioasa abia dupa 2-3 saptamani de tratament.

Fumatul creste considerabil riscul de imbolnavire

Pentru preventie, vaccinul BCG (bacilul Calmette-Guerin) este utilizat in numeroase tari pentru a preveni aparitia unor complicatii severe (meningita sau tuberculoza miliara) la persoanele cu risc crescut de infectare. Din pacate, vaccinul antituberculos nu ofera o protectie absoluta si nici permanenta.

Un impact foarte mare asupra ratei de imbolnavire cu tuberculoza il are fumatul, conform unui studiu realizat la Universitatea din California, SUA. Rezultatele acestuia au aratat ca din 2010 pana in 2050 numarul cazurilor de TBC va fi cu 18 milioane mai mare din cauza fumatului. De asemenea, acest viciu va spori numarul deceselor de tuberculoza cu 40 de milioane. Autorii cercetarii au mai sustinut ca elaborarea unor campanii agresive pentru descurajarea fumatului ar putea reduce numarul de decese cu aproape 27 de milioane, pana in 2050. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau