Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tulburarea bipolară, o problemă de sănătate cu risc ridicat de suicid

23-04-2018

Tulburarea bipolară reprezintă a şasea cauză de dizabilitate la nivel mondial, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceasta afectează persoane din toate ţările, din toate rasele, de ambele sexe şi din toate mediile sociale şi este deseori fie minimizată fie, din contră, exacerbată până la discriminarea celor afectaţi.

Tulburarea bipolară, o problemă de sănătate cu risc ridicat de suicid


În Australia, circa 238.957 persoane sunt diagnosticate cu tulburare bipolară, în Regatul Unit sunt înregistrate aproximativ 723.248 de persoane, în Germania circa 989.095 de persoane, iar în Canada 390.094 de persoane, conform statisticilor citate de Depression and Bipolar Support Alliance (DBSA). De asemenea, în Iran, tulburarea bipolară afectează circa 810.038 de persoane, iar India şi China au fiecare între 12 şi 15 milioane de persoane cu această problemă de sănătate.

În Statele Unite, tulburarea aproximativ 5,7 milioane de adulţi, respectiv aproximativ 2,6% din populaţia de 18 ani şi peste această vârstă sunt diagnosticaţi anual cu tulburare bipolară, conform Institutului Naţional de Sănătate Mintală din SUA (National Institute of Mental Health - NIMH).

În România, peste 150.000 de persoane sunt diagnosticate cu tulburare bipolară, conform Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, însă alte zeci de mii ar putea suferi de această problemă nediagnosticată.

Anterior cunoscută sub denumirea de psihoză maniaco-depresivă sau psihoză periodică, tulburarea afectivă bipolară poate fi recunoscută prin modificările anormale și de lungă durată ale dispoziției afective, nivelului de energie și capacităţii de funcționare, persoana afectată manifestând episoade depresive care se intercalează cu episoade de euforie, de entuziasm ori de iritabilitate extremă, ce se dezvoltă într-un timp scurt până la o deteriorare gravă şi cu perioade de comportament normal.

În evoluţia bolii se pot remarca şi episoade în care se combină simptomele de tip maniacal cu cele de tip depresiv - schimbarea rapidă a dispoziţiei astfel încât chiar în cursul aceleiaşi zile se pot observa ambele stări.

În cadrul studiilor acestei probleme de sănătate s-au remarcat două tipuri de tulburare bipolară, de tipul I, caracterizată prin cel puţin un episod maniacal asociat sau nu cu un episod depresiv, şi de tipul II, cu cel puţin un episod hipomaniacal şi cel puţin unul depresiv.

Media de vârstă a celor afectaţi este 25 de ani, potrivit NIMH, însă această problemă se poate declanşa în copilărie şi uneori se poate manifesta evident abia când persoana respectivă ajunge la vârsta de 40-50 de ani.

Cauzele acestei probleme sunt, de multe ori, moştenite genetic. Potrivit NIMH, peste două treimi dintre persoanele afectate de tulburare bipolară au cel puţin o rudă apropiată cu aceste simptome sau care suferă de depresie. Conform studiilor, atunci când un părinte este afectat, riscul ca fiecare copil al său să moştenească boala este de 15-30%. În cazul în care ambii părinţi au această afecţiune, riscul creşte la 50-75%.

Din păcate, tulburarea bipolară este subdiagnosticată. În medie, doar una din patru persoane primeşte un diagnostic clar în mai puţin de trei ani de la manifestarea simptomelor.

Dr. Wes Burgess notează în cartea sa ”Bipolar Handbook” că ”un studiu recent a demonstrat că aproape 70% dintre pacienţii bipolari au primit un diagnostic greşit de peste trei ori înainte de a fi diagnosticaţi corect”.

Această realitate poate explica de ce există atât de multe cazuri la nivel mondial de sinucideri asociate tulburării bipolare – circa una din cinci persoane afectate de această problemă de sănătate se sinucide.

”30% dintre indivizii cu tulburare bipolară vor încerca să se sinucidă în decursul vieţii, iar 20% vor reuşi. Sinuciderea în cazul depresiei bipolare este mai frecventă decât în cel al tulburării afective unipolare, al atacurilor de panică şi chiar al schizofreniei. Însă, rata sinuciderilor poate scădea dramatic în prezenţa unui tratament adecvat”, precizează Burgess.

De asemenea, această tulburare nediagnosticată duce, în medie, la o reducere cu 9,2 ani a speranţei de viaţă. Într-un studiu publicat în 2009 în jurnalul medical Psychiatric Services, se arată că tulburarea bipolară poate dubla riscul de moarte prematură în urma unor afecţiuni fizice, inclusiv a celor care pot fi ţinute sub control prin dietă şi activitate fizică.

Este bine de ştiut că 35% dintre persoanele care suferă de tulburare bipolară sunt obeze, această categorie de populaţie fiind de trei ori mai predispusă la apariţia diabetului în comparaţie cu restul persoanelor.

În lipsa unui tratament adecvat instituit de timpuriu, viaţa de zi cu zi a persoanelor afectate de tulburare bipolară va fi perturbată, la fel şi relaţiile personale, cu consecințe profesionale, familiale și sociale deosebit de accentuate.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau