Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tulburarea obsesiv-compulsivă poate fi ”îmblânzită”

08-05-2018

Tulburarea obsesiv-compulsivă (obsessive compulsive disorder - OCD) este o problemă de sănătate care, după cum indică şi numele său, poate perturba serios viaţa de zi cu zi, de la cea personală la cea profesională. Din fericire, există unii paşi care pot fi făcuţi pentru a duce o viaţă normală cu OCD şi pentru a ţine în frâu această neplăcere.

Tulburarea obsesiv-compulsivă poate fi ”îmblânzită”


OCD apare atunci când o persoană manifestă gânduri şi porniri pe care nu le poate controla, care revin în mod obsesiv până sunt îndeplinite. Spre exemplu, aceasta poate lua forma unui impuls pregnant de spălare pe mâini în mod continuu, uneori fără un motiv real, de întoarcere repetată din drum pentru a verifica robineţii din casă sau portierele maşinii sau chiar de a rosti anumite lucruri care ”stau pe limbă” şi trebuie neapărat spuse în acel moment.

Incidenţa OCD este dificil de evaluat deoarece puţini dintre cei afectaţi descriu medicilor simptomele sau sunt conştienţi de semnificaţia acestora. Potrivit unei statistici realizată în Statele Unite, aproximativ 1% dintre persoanele din această ţară au prezentat simptome de OCD în ultimul an.

Simptomele OCD sunt împărţite în două mari categorii: obsesii şi compulsii. În general, persoanele care au această problemă îşi petrec cel puţin o oră pe zi preocupându-se de pornirile care nu le dau pace şi care devin parte a vieţii lor, de multe ori fără să bage de seamă, după cum indică Medical News Today.

Obsesiile sunt definite drept gânduri sau porniri care cauzează stări de anxietate – cum este cazul fricii de bacterii, tendinţa de vătămare sau de autovătămare sau nevoia de a aşeza lucrurile din jur în ordine perfect simetrică.

Compulsiile sunt comportamente specifice pe care persoanele cu OCD simt că trebuie să le întreprindă când au un gând obsesiv. Spre exemplu, printre acestea se pot număra tendinţa de spălare pe mâini în mod excesiv, aranjarea lucrurilor într-o anumită ordine fără un motiv concret, număratul treptelor, a bucăţilor de mâncare din farfurie, a persoanelor dintr-o încăpere ori a stâlpilor de pe marginea drumului.

Deşi persoanele afectate de OCD pot simţi instantaneu un val de uşurare după ce duc la bun sfârşit astfel de porniri, nu sunt de fapt satisfăcute ci, din contră, îndeplinind astfel de ritualuri augmentează starea de anxietate resimţită.

Simptomele OCD se pot reduce în timp însă, de cele mai multe ori, ele se acutizează. Totuşi, este bine de ştiut că în cazul în care persoana afectată de această tulburare reuşeşte să recunoască faptul că este „bântuită” în mod repetat de gânduri nedorite sau că simte nevoia imperioasă de a întreprinde anumite acţiuni nenecesare acesta este primul pas către a se ajuta. În plus, este utilă consultarea unui psihoterapeut pentru identificarea unei căi optime pentru tratament.

Una dintre tehnicile care dau rezultate pozitive în ameliorarea simptomelor OCD constă în expunerea intenţionată la această tulburare şi prevenirea răspunsului automat al corpului. Totul în mod asistat, cu ajutor specializat.

De asemenea, s-a constatat că persoanele cu OCD este bine să nu se izoleze şi să discute cu familia, prietenii, medicii şi alţi indivizi cuaceastă tulburare despre impulsurile necontrolabile pe care le resimt.

În plus, se recomandă somnul suficient, un stil de viaţă sănătos, eliminarea substanţelor excitante şi a stresului din viaţa de zi cu zi şi întreprinderea de activităţi liniştitoare precum plimbările în natură, yoga, meditaţia, sportul de relaxare şi dezvoltarea de hobby-uri precum pictura, grădinăritul, fotografia, dansul, învăţarea unui instrument muzical şi altele. Nu în ultimul rând, tehnicile de conştientizare (mindfulness) pot fi de ajutor pentru înţelegerea pornirilor instinctuale şi descoperirea căii optime pentru stăpânirea acestora.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau