Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tulburarile alimentare la femeia cu diabet zaharat

17-10-2016

Tinerele si femeile adulte cu diabet zaharat, in special de tip 1, la care afectiunea cu toate restrictiile ei legate de regimul de viata si, in mod deosebit alimentar, se intiaza de la varste fragede, fecvent din copilarie, au un risc crescut de tulburari alimentare.

Tulburarile alimentare la femeia cu diabet zaharat


Tinerele si femeile adulte cu diabet zaharat, in special de tip 1, la care afectiunea cu toate restrictiile ei legate de regimul de viata si, in mod deosebit alimentar, se intiaza de la varste fragede, fecvent din copilarie, au un risc crescut de tulburari alimentare.

Un studiu recent realizat la Toronto, a inclus 126 de tinere cu varsta cuprinsa intre 12 si 23 de ani diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 la care s-a evaluat riscul de tulburari ale comportamentului alimentar. Studiul s-a realizat prin interviuri periodice pe o perioada de mai multi ani si a relevat ca o treime din aceste tinere prezentau o tulburare de comportament alimentar. Varsta medie de aparitie a acestor tulburari a fost de 22 de ani.

Acest studiu a aratat ca tulburarile de comportament alimentar sunt frecvente si persistente la tinerele cu diabet zaharat de tip 1.

Din acest motiv, tinerelor cu diabet zaharat li se recomanda sa specifice deschis medicului, echipei de asistente medicale si dieteticiene dorintele, necesitatile si preferintele culinare. Aceștia le pot sustine si oferi recomandari si solutii despre alimentatie personalizata si echilibrata.

Pe de alta parte, tulburarile de comportament alimentar nu sunt determinate exclusiv de mancare. E bine sa tinem seama ca modificarile comportamentului alimentar (alimentare exagerata, rapida cu provocare secundara a vomei sau obezitatea, ori alimentarea compulsiva) nu apar numai secundar problemei legate de restrictionarea alegerii cantitatii si tipului de alimente recomandate. Sunt, de fapt, consecinta unor conflicte interioare, a unei stime de sine scazuta, a depresiei sau stresului antrenat de controlul glicemiilor.

Printre principalele tipuri de tulburari de comportament alimentar descrise in literatura de specialitate se inscriu: anorexia nervoasa, bulimia, binge eating, mancatul compulsiv si obezitatea.

Anorexia nervoasa este o tulburare alimentara in care persoana este obsedata de mancare, dar si de controlul greutatii. Persoana consuma cantitati mici de alimente si, pentru eliminarea alimentelor consumate constient in cantitate mica, utilizeaza laxative, diuretice, clisme sau realizeaza activitati fizice in mod exagerat.

Semnele si simptomele anorexiei nervoase pot fi: infometarea, o imagine corporala distorsionata (negativa), sport excesiv, izolare sociala, oboseala, lesin, ciclu menstrual neregulat sau amenoree, dureri de cap, sentiment de inutilitate.

Bulimia nervoasa este o tulburare alimetara in care persoana obisnuieste sa manance cantitati mari de mancare dupa care se forteaza sa elimine mancarea ingerata prin autoinducerea vomei, prin infometare, angajarea exagerata in activitati fizice.

Mancatul compulsiv este o tulburare alimentara in care persoana manifesta episoade de mancat necontrolat urmat de sentimente de vinovatie.

Semnele si simptomele mancatului compulsiv pot fi: mancatul dincolo de saturatie pana in punctul de disconfort fizic, mancatul regulat, ciclic a unei cantitati mari de mancare, obiceiul de a  mananca singur/a, mancatul pe fond emotional (tristete, suparare, stres).

Binge eating este o tulburare alimentara in care persoana are episoade recurente de a manca cantitati foarte mari de mancare si sunt foarte stresate de comportamentul lor alimentar.

Semnele si simptomele  acestei tulburari pot fi: consumarea unei cantitati mare de mancare chiar daca nu-i este foame, mananca mai repede, continua sa manance dincolo de punctul de disconfort, adesea mananca singur datorita sentimentelor de rusina si jena.

Obezitatea este descrisa ca o crestere a greutatii cu mult peste valoarea normala si este mai mult decat o problema de aspect fizic exterior, acesata fiind favorabila dezvoltarii unor probleme precum tulburarile cardiace, diabetul, tensiunea arteriala.  

Printre factorii care predispun la obezitate se numara: consumul unui numar mai mare de calorii decat are nevoie corpul, stil de viata sedentar, somn insuficient, tulburari de metabolism, factori genetici.

Daca va identificati stilul alimentar printre aceste tulburari de comportament alimentar nu ezitati sa va adesati medicului diabetolog cat si unui psiholog, pentru a gasi impreuna o solutie.

Dr. Lavinia VIJA

Medic specialist endocrinologie

Doctor in stiinte medicale



 



Comentarii

Lasa-ne comentariul tau