Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tulburarile de atentie, cand ne ingrijoram?

30-08-2017

Tulburarea de atentie se intalneste deopotriva la copii, adolescenti si adulti, se diagnosticheaza in jurul varstei de 5 ani si afecteaza capacitatea persoanei de a se concentra si de a ramane intr-o sarcina sau intr-un subiect.

Tulburarile de atentie, cand ne ingrijoram?


Tulburarea de atentie se intalneste deopotriva la copii, adolescenti si adulti, se diagnosticheaza in jurul varstei de 5 ani si afecteaza capacitatea persoanei de a se concentra si de a ramane intr-o sarcina sau intr-un subiect.

Prin urmare, persoana pare ca actioneaza „fara sa gandeasca“, are dificultati in a sta linistit si a  urmari o discutie sau o desfasurare a unei actiuni si adesea pierde rapid contactul cu subiectul.

Cauzele acestei tulburari sunt inca necunoscute, insa, pe termen lung, aceasta tulburare poate cauza persoanei dificultati acasa, la scoala si/sau la slujba.

ADHD (Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie) este din ce in mai prezenta in randul copiilor, observandu‑se atat in colectivitati (la gradinita), cat si in familie. Cei din jur ii descriu ca fiind agitati, nervosi, cu dificultati in a se concentra in activitati uzuale si in a finaliza sarcini. The National Institute of Mental Health arata ca 3-5% dintre copii sufera de ADHD, in timp ce alte statistici ridica datele la 10%.

Dificultatea de a se concentra si simptomele la copii:

Pincipalul simptom al copiilor cu ADHD este distractibilitatea. Sunt foarte usor distrasi, nu pot  ramane timp suficient in activitati, nu se pot concentra in a urmari o conversatie, o lectie la scoala.

Fac multe greseli din neatentie, isi uita lucrurile personale, sunt perceputi a fi neglijenti, nu urmeaza rutine si greu reusesc sa respecte un orar legat de responsabilitati sau igiena zilnica.

Hiperactivitatea si impulsivitatea

O alta componenta este legata de incapacitatea copilului de a sta linistit. Tot timpul se misca, alearga, se catara, atunci cand stau jos isi misca picioarele ori bratele, „se foiesc“ permanent, le este greu sa desfasoare o activitate in liniste, ii intrerup pe ceilalti, nu pot astepta pana cand persoana din fata lor termina ce are de spus.

Aceasta tulburare afecteaza persoana pe durata intregii vietii, in forme diferite, atat din punct de vedere academic, cat si social. Rezultatele lor academice vor fi slabe, dar si relatiile de prietenie pot intampina dificultati, ducand, pe termen lung, la o scadere alarmanta a stimei de sine si, uneori, la comportamente deviante ori antisociale.

Simptome la adulti:

▲Dificultati in organizarea timpului si activitatii;

▲Amanarea sarcinilor;

▲Impulsivitate in reactii sau luarea deciziilor ;

▲Plictiseala manifestata indiferent daca sunt ocupati sau nu;

Distractibilitate usoara, nu finalizeaza sarcini;

▲Urmeaza reguli cu dificultate si fac lucrurile „in felul meu“, nu cum li se cere;

▲Adesea bat din picioare, apasa repetitiv pixuri, capsatoare etc.

La varsta adulta, simptomele sunt agravate de oboseala, alimentatie nesanatoasa, somn insuficient, stres sau schimbari bruste in viata familiala sau profesionala.

Terapia poate ajuta persoana cu tulburare din sfera ADHD sa invete sa faca fata provocarilor si frustrarilor vietii de zi cu zi, crescandu-le astfel stima de sine. Terapia comportamentala ajuta persoana sa-si formeze rutine utile in a asculta, in a finaliza sarcini si in a stabili prioritati. Structurarea mediului, indepartarea tentatiilor si prezenta reminderelor de orice fel pot ajuta persoana sa se organizeze mai eficient si sa raspunda mai bine solicitarilor si provocarilor.

Psiholog Dana Gavankar

Asociatia pentru Interventia Terapeutica in Autism

www.autism-aita.ro
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau