Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tulburarile de somn pot reduce speranta de viata

14-03-2018

Somnul insuficient, o problema din ce in ce mai frecventa in epoca moderna, nu are implicatii grave doar asupra sanatatii, ci si a functionarii genelor si poate reduce speranta de viata. Potrivit unor specialisti in tulburari de somn care au participat recent la Madrid in cadrul unui simpozion asupra acestei patologii, probleme legate de incapacitatea de a dormi in mod corespunzator reprezinta un factor de risc care provoaca o serie de afectiuni precum obezitatea morbida, diabet, boli neurologice sau imunologice.

Tulburarile de somn pot reduce speranta de viata


Studiile asupra tulburarilor de somn au inceput abia in deceniul '70 si de-a lungul timpului s-a confirmat importanta odihnei si mai ales consecintele grave pe care le are deficitul cronic de somn asupra sanatatii in conditiile in care noile obiceiuri de viata ale societatii moderne reduc timpul de odihna al persoanelor.

Nevoia de a petrece o treime din viata dormind are o baza biologica, iar aceasta odihna atunci cand se realizeaza corect nu va avea consecinte asupra genelor noastre.

Un adult are nevoie de sase-opt ore de somn ca sa se refaca pentru a doua zi, insa acest interval nu este fix pentru toata lumea. De aceea este foarte importanta determinarea factorilor implicati in acest proces si aflarea perioadei optime de somn pentru fiecare individ in parte.

In caz contrar, persoana afectata de tulburari de somn nu isi poate indeplini in conditii optime activitatea cotidiana acuzand lipsa de vlaga, irascibililtate si incapacitate de concentrare.

Potrivit celor mai recente studii, a dormi jumatate din cat este necesar poate duce la alterarea a pana la 80% a setului de transcripte, molecule de ARN codante sau necodante, produse intr-o celula intr-un anumit moment al vietii, ce reflecta genele care sunt exprimate in acel moment.

In cazul copiilor, tulburarile de somn trebuie recunoscute si tratate cat mai curand deoarece exista tot mai multe evidente ca lipsa odihnei suficiente are consecinte care ii va afecta si la viata adulta prin afectiuni metabolice si un risc mai mare de a suferi boli psihice, sau predispozitie spre abuz de alcool si droguri.

Simptomele insomniei pot fi: dureri de cap, oboseala, diminuarea puterii de concentrare, dureri musculare, scaderea randamentului si schimbari ale dispozitiei (iritabilitate, agresivitate, susceptibilitate, tristete, nemultumire).

Printre cauzele acesteia se numara: anxietatea, situatiile limita, stresul, atacurile de panica, lipsa de suport afectiv, grijile cotidiene, nelinistea pana la gasirea unei solutii sau lipsa suportului social.

De asemenea, poate fi si consecinta fiziologica directa a unei conditii medicale generale specifice precum: hipertiroidism, insuficienta cardiaca congestiva, tulburare pulmonara obstructiva cronica, artrita sau insuficienta renala.

Insomnia poate sa fie pasagera, tranzitorie sau o tulburare cronica daca depaseste o luna. In cazul in care apar dificultate la adormire, greutate in mentinerea somnului si existenta efectelor problematice specifice insomniei trebuie sa va adresati medicului.

Pentru a scapa de aceasta problema trebuie, in primul rand, evitate cafeaua sau bauturile care contin cofeina, excesul de zahar, ciocolata, fumatul (nicotina nu permite creierului sa se odihneasca), ceaiul negru si energizantele, mai ales dupa ora 16.00.

In plus, cinele copioase pot creea dificultati de somn.

De asemenea, administrarea unor medicamente poate avea ca efecte secundare insomnia.

Pe langa unele somnifere usoare, recomandate de medic, unele plante pot fi utile in acest sens, precum anasonul, valeriana, roinita si macul, preparate sub forma de infuzie sau macerate la rece. Se consuma una-doua cani in timpul serii.

Psihoterapia este si ea eficienta in tratarea insomniilor de orice grad. In urma diagnosticului, acestea dispar odata cu tratarea tulburarii.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau