Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Urcioul nu trebuie „stors”!

11-09-2015

Orjeletul, numit popular urcior sau ulcior, este o umflatura ce apare pe pleoapa, de obicei la radacina unei gene si are aspect de furuncul. Acesta nu este numai deranjant din punct de vedere estetic, ci si dureros. Afectiunea este determinata de o infectie a glandei sebacee, de obicei de stafilococul auriu, si se poate localiza atat in partea interna a pleoapei, cat si in cea externa.

Urcioul nu trebuie „stors”!


Orjeletul, numit popular urcior sau ulcior, este o umflatura ce apare pe pleoapa, de obicei la radacina unei gene si are aspect de furuncul. Acesta nu este numai deranjant din punct de vedere estetic, ci si dureros.

Afectiunea este determinata de o infectie a glandei sebacee, de obicei de stafilococul auriu, si se poate localiza atat in partea interna a pleoapei, cat si in cea externa.

Orjeletul se poate transmite de la alte persoane infectate, prin maini murdare sau prin folosirea in comun a prosoapelor, a produselor de cosmetica ori a picaturilor de ochi.

Complicațiile pot duce la intervenții chirurgicale

Urciorul debuteaza prin roseata si senzatie de disconfort si se dezvolta pe parcursul a mai multor zile in care umflatura dureroasa colecteaza puroi si apoi se sparge. In cazul unui sistem imunitar slabit, persoana afectata poate avea o stare de dispozitie proasta si chiar febra.

Daca nu este tratat, orjeletul se vindeca in circa sapte-zece zile, dar poate sa dispara mai rapid cu ajutorul unui tratament menit sa grabeasca recuperarea si sa opreasca raspandirea infectiei. Acesta poate include unguente si picaturi cu antibiotice si antiinflamatorii, dar si produse pentru intarirea sistemul imunitar.

In cazul urciorului intern, exista mai multe sanse sa apara complicatii si se poate ajunge la incizare.

Obiectele personale nu se folosesc la comun

Urciorul nu trebuie niciodata „stors” deoarece zona se poate infecta si se poate ajunge la situatii nedorite, grave, ce pot afecta toata pleoapa si chiar si spranceana sau zona din jurul ochiului.

In cazul in care problema nu dispare in cateva zile, daca apar complicatii sau daca orjeletul recidiveaza trebuie cerut ajutorul medicului. Acesta poate recomanda anumite analize bacteriologice si, dupa caz, vaccinarea antistafilococica.

Pe langa tratamentul medicamentos, impotriva urciorului sunt de ajutor compresele cu infuzie din silur, din brusture sau din galbenele. Acestea se aplica o data la doua-trei ore si au rolul de a contracara infectia.

In vederea preventiei, trebuie inteles ca orjeletul este, in primul rand, o problema cauzata de o igiena precara. Asadar, este necesar sa se respecte cateva reguli esentiale. In primul rand, ochii nu se ating cu mainile murdare. De asemenea, nu se folosesc la comun obiecte de ingrijire personala, iar prosoapele si fetele de perna se spala frecvent. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau