Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Urticaria, o afectiune sacaitoare prin manifestari

30-08-2017

Urticaria este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii. Boala apare atat la copii, cat si la adulti, fiind extrem de suparatoare prin manifestarile ei.

Urticaria, o afectiune sacaitoare prin manifestari


Urticaria este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii. Boala apare atat la copii, cat si la adulti, fiind extrem de suparatoare prin manifestarile ei.

Din punct de vedere al debutului, urticaria se poate clasifica in:

urticaria acuta – cu un debut de pana in 6 saptamani,

urticaria cronica – in astfel de cazuri evolutia bolii este de peste 6 saptamani.

Ce este urticaria?

Specialistii afirma ca urticaria este o alergie cutanata care se manifesta prin aparitia unor pete roz, putin umflate. Important de mentionat este ca petele au forme si dimensiuni variabile, astfel unele au numai unu sau doi milimetri, altele putand ajunge la cativa centimetri. De asemenea, aceste pete pot sa-si faca aparitia pe orice zona a corpului, chiar si palmele sau talpile putand fi afectate.

Posibili factori declansatori:

Contactul cu animale de companie (par, blana, saliva) sau cu diferite substante sau produse chimice.

Anumite alergii sau intolerante la unele produse alimentare.

Muscaturile de insecte, care pot determina aparitia unei forme de urticarie numite in termeni medicali urticarie acuta papuloasa.

Administrarea unor medicamente.

Contactul cu metale nepretioase (nichel, crom, cobalt, cupru), cauciuc, latex, produse chimice industriale, precum si cosmetice.

Expunerea la soare, frig, presiune, efort fizic, stres emotional.

Mai ales vara, urticaria are drept cauza intepaturile de insecte care se manifesta local prin aparitia unor zone pruriginoase, eritematoase si edematiate, mai mult sau mai putin dureroase. Insa putem vorbi de urticaria produsa de insecte la copii. De exemplu, copiii alergici la veninul de albina sau la acidul formic al furnicilor pot face urticarie ca reactie la intepatura acestor insecte.

Tratamentul:

Cea mai importanta masura de tratament in cazul urticariei este identificarea si inlaturarea factorului declansator.

De cele mai multe ori, tratamentul consta in medicamente antihistaminice sau antialergice. In functie de severitatea simptomelor, medicul poate recomanda si antiinflamatoare steroidiene, care se administreaza sub stricta supraveghere a cadrului medical. ATENTIE! Pacientii care cunosc alergenul care le poate provoca urticarie trebuie sa faca in asa fel incat sa evite factorul declansator toata viata. De exemplu, in cazul intepaturilor de insecte este recomandata evitarea locurilor unde sunt acestea, folosirea cremelor sau spray-urilor destinate indepartarii insectelor.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau