Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Vara: factor agravant pentru multiple afectiuni

04-12-2014

Canicula, umezeala exagerata din aer, presiunea atmosferica fluctuanta sunt numai cateva dintre fenomenele meteorologice caracteristice sezonului estival, ce influenteaza negativ starea de sanatate a unui numar important de persoane.

Vara: factor agravant pentru multiple afectiuni


Canicula, umezeala exagerata din aer, presiunea atmosferica fluctuanta sunt numai cateva dintre fenomenele meteorologice caracteristice sezonului estival, ce influenteaza negativ starea de sanatate a unui numar important de persoane. Alerta de grad zero pentru cardiaci Soarele arzator si temperaturile ridicate nu sunt deloc benefice pentru cei care au probleme cu inima. O presiune atmosferica mare scade frecventa respiratorie, iar una scazuta poate declansa crize de tahicardie si agrava hipertensiunea.

Riscul de infarct sau accident cerebral este, pe canicula, sensibil mai mare la cardiaci. Nu ajuta nici faptul ca marea majoritate a reprezentantilor acestei categorii se afla sub tratament medicamentos cu preparate ce pot fi riscante daca sunt administrate in perioadele fierbinti. Spre exemplu, pacientii cu insufiecienta cardiaca, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica isi administreaza diuretice si vasodilatatoare care, pe vreme torida, pot provoca reactii adverse insemnate: scaderea rezistentei vasculare periferice, cresterea pulsului, pierderea de apa si electroliti prin transpiratie.

Este foarte important ca, in perioadele cu risc, suferinzii cronici si varstnicii sa tina cont de cateva norme elementare de protectie si mai ales sa comunice medicului specialist orice alterare a starii lor de sanatate, in vederea modificarii cat mai promte a tratamentului medicamentos specific. Printre masurile de precautie absolut necesare se numara:

Asigurarea unei temperaturi normale in incinte, aerisind cu regularitate, mai ales dimineata si seara si folosind instalatia de aer conditionat, reglata la o temperatura cu numai cinci grade mai redusa fata de cea de afara. Evitarea iesirilor in intervalul orar 11-17. Adoptarea unei vestimentatii lejere, subtiri, in culori deschise. Consumul optim de lichide pentru a evita deshidratarea si accidentele vasculare. Dieta bazata pe alimente cu un continut ridicat de substante nutritive (fibre, acizi grasi esentiali, magneziu, vitamina K), ce au rol de protectie a inimii. Soarele afecteaza sanatatea pielii Daca astrul zilei coloreaza pielea intr-un mod placut ochiului, pericolul expunerii exagerate la razele sale este pe masura acestui efect, provocand arsuri, favorizand aparitia cancerului cutanat sau agravand unele afectiuni dermatologice preexistente. Acneea. Foarte multe persoane afectate de acnee afirma ca in perioada verii, boala cunoaste un regres. In realitate, lucrurile stau exact invers. Daca in prima faza ultravioletele usuca cosurile, dupa cateva saptamani, leziunile reapar cu mai multa intensitate. Expunerea cu moderatie, tratarea pielii cu o crema de protectie mai fluida pentru a evita obstructia porilor sunt principalele masuri de prevenire a acestor neplaceri. Herpesul. Virusul herpetic existent in stare latenta in organism se reactiveaza sub efectul razelor soarelui, ducand la aparitia binecunoscutelor vezicule pe buze. Folosirea unei creme de protectie solara cu factor 40 sau a unui strugurel cu ecran total previne aparitia veziculelor (reactivarea virusului). Vitiligo. Aceasta boala cronica, manifestata prin prezenta pe piele a unor pete albe, se agraveaza la soare. Efectuarea sedintelor de ultraviolete sub control medical, utilizarea unei creme pe baza de imunomodulatori, administrarea de suplimente cu seleniu, reduc riscul extinderii petelor pigmentare. Cuperoza. Prin diferite mecanisme legate de procesul de imbatranire, de degradare a pielii, expunerile repetate si excesive la soare risca sa accentueze cuperoza sau sa favorizeze aparitia unor noi varicozitati. Utilizarea unei creme speciale de protectie anti UV cu efect reparator, pe baza de anti-radicali liberi, este cea mai buna solutie. Lupus. Aproape 70% dintre persoanele afectate de aceasta boala au parte, dupa expunerea la soare, de o agravare a simptomelor: oboseala, eruptie cutanata, dureri articulare. Pentru a evita acest lucru, pacientii trebuie sa-si acopere cat mai bine pielea cu haine lungi, sa poarte o palarie de protectie, ochelari de soare si sa foloseasca ecrane solare. Micoze. Fungii se dezvolta mai usor la caldura si in mediu umed, favorizat de transpiratie. De aceea micozele sunt mai frecvente in acest anotimp.

Alergiile se dezlantuie in concediu

Fie ca aleg ca destinatie de vacanta marea sau muntele, persoanele alergice se expun in aceasta perioada a anului la un risc destul de mare de agravare a problemei lor de sanatate. Cei cu sensibilitate exagerata la polen e bine sa aleaga destinatiile cu o concentratie redusa in acest element (marea, zonele desertice), altfel risca sa sufere de episoade alergice.

Nu acelasi lucru este valabil pentru persoanele alergice la intepaturile de insecte, care e bine sa se orienteze catre munte, la altitudini mari, unde acarienii, de pilda, nu supravietuiesc. In caz de alergie la intepaturile de himenoptere este imperios necesar ca trusa medicala de vacanta sa contina un corticoid injectabil si clorhidrat de adrenalina (se elibereaza din farmacie in baza retetei scrise de medicul specialist), precum si un document care sa ateste suferinta dumneavoastra. Consumul de cruditati agraveaza bolile digestive Persoanele cu afectiuni gastrointestinale intampina in aceasta perioada o agravare a problemelor, ca urmare in principal a consumului crescut de cruditati.

Majoritatea fructelor si legumelor consumate in stare proaspata, cresc aciditatea gastrica, fapt ce duce la aparitia durerilor epigastrice, a pirozisului, a eructatiilor. Pentru a evita neplacutele simptome, optati pentru legume alcaline, precum dovleceii, cartofii, morcovii, mazarea, iar fructele consumati-le sub forma de sucuri dulci, piure sau compot. Evitati legumele tari si crude, cum ar fi ridichile, castravetii, varza, guliile, ardeiul, ceapa, conopida, usturoiul.




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau