Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Viata cu diabet

Progrese si perspective de viitor pentru diabetul zaharat

In ultimii ani am putut remarca cateva schimbari considerabile in tratamentul si urmarirea diabetului zaharat si a complicatiilor lui. Viitorul ne rezerva perspective interesante : cititor de glicemie sub fara intepare, lentile de citire a glicemiei, pastile care sa administreze insulina, sau sisteme inteligente de diagnosticare ; o parte sunt in stadiul de proiect iar altele au devenit realitate.

Acneea si diabetul zaharat

Acneea, care apare prin blocarea cu sebum si inflamare a foliculului pilos, afectiune frecventa in adolescenta, poate continua sa deranjeze la varsta adulta persoanele cu diabet zaharat. Hiperglicemia afecteaza bariera imunitara si potentialul de vindecare a pielii datorita tulburarilor de inervatie si vascularizatie periferice cat si afectarii matricei de colagen.

Alaptarea: beneficii in preventia diabetului zaharat

Diabetul gestational afecteaza pana la 10% din femei si este asociat cu un risc de 7 ori mai mare de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2. Mai multe studii au evaluat efectele alaptarii materne in ameliorarea echilibrului si metabolismului glucidic si lipidic si in cresterea sensibilitatii la insulina. Rolul alaptarii in preventia diabetului zaharat de tip 2 ramane insa controversat, intrucat studiile realizate au adus rezultate contradictorii.

Alimentatie hipocolesterolemianta pentru diabet zaharat

Pentru a echilibra nivelele crescute de colesterol descoperite frecvent si asociate diabetului zaharat este de preferat :

Recomandari de stil de viata pentru diabetul zaharat

Indiferent de tipul de diabet zaharat (de tip 1 sau de tip 2), sau de riscul de a deveni diabetic cateva recomandari de regim de viata raman valabile, precum :

Sporturile de iarna si diabetul zaharat

Printre bucuriile iernii, fulgii de nea si zapada care acopera drumurile de la munte ne indeamna catre plimbari, drumetie, sanius, ski sau patinaj. Cu totii ne putem bucura de sporturile de iarna, putem profita de aer curat, de peisaje sublime si de beneficiile unei activitati fizice. In caz de diabet zaharat, activitatea fizica este un element cheie in echilibrul glicemic si in controlul nivelelor de colesterol si trigliceride.