Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Viata cu diabet

Tulburarile alimentare la femeia cu diabet zaharat

Tinerele si femeile adulte cu diabet zaharat, in special de tip 1, la care afectiunea cu toate restrictiile ei legate de regimul de viata si, in mod deosebit alimentar, se intiaza de la varste fragede, fecvent din copilarie, au un risc crescut de tulburari alimentare.

Somnul la pacientul diabetic

Este cunoscut faptul ca ritmul circadian influenteaza secretiile hormonale ale hipotalamusului si hipofizei, doua glande endocrine intracraniene cu rol esential in coordonarea metabolismului si a ritmului secretiei altor glande endocrine. Exista si hormoni, precum prolactina sau hormonul de crestere, care sunt secretati in special in timpul somnului.

Repere in contabilizarea glucidelor din alimente

Nu numai persoanele cu diabet zaharat trebuie sa imbratiseze un nou stil de viata asociat unui anumit regim igieno-dietetic, dar si persoanele la risc (obezitate, risc cardiovascular, risc de disfunctii metabolice). Din acest motiv, voi relua cateva repere legate de continutul in glucide al alimentelor, ceea ce va permite evaluarea posibilitatii de a va apropia regimul alimentar de unul cu efecte cardio-vasculare si metabolice favorabile, tinand cont de cantitatea de glucide pe care medicul diabetolog, endocrinolog sau dieteticianul vi le recomanda.

Cos produse Diabet

Pentru fiecare reteta compensata de diabet eliberata pe baza cardului de fidelitate DONA, al carui titluar este beneficiarul retetei compensate de diabet, se acorda un singur cadou, o singura data.

Imunitatea la pacientul diabetic

Diabetul zaharat este frecvent asociat cu afectarea imunității și o predispoziție mai mare la infecții. Studii efectuate în ultimii 20 de ani au arătat că atât pacienții cu diabet zaharat de tip 1, cunoscut ca având o cauză imunologică, cât și cei cu diabet de tip 2 prezintă o rezistență mai scăzută la infecții, față de populația fără diabet.

Alimentele de care diabeticii nu au voie sa se atinga

Circa 2 milioane de romani sufera de diabet zaharat, conform statisticilor prezentate anul trecut in Studiul National privind Prevalenta DIabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Uricemiei si Bolii Cronice de Rinichi PREDATORR. Aceasta inseamna ca 11,6% din populatia tarii cu varsta intre 20 si 79 de ani sunt diagnosticati cu diabet tip 2, fapt ce plaseaza Romania pe locul 2 in Europa. In ceea ce priveste prediabetul, sunt afectate aproximativ 3 milioane de persoane din tara noastra (18,4%), 50% dintre acestea fiind predispuse sa dezvolte diabet zaharat in urmatorii 10 ani in lipsa interventiei terapeutice.