Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Viata cu diabet

Imunizarea diabeticilor in sezonul rece

Imunizarea diabeticilor in sezonul rece

Aproape invariabil se afirma ca infectiile sunt mai frecvente la pacientii diabetici decat la cei nediabetici afirmatie sustinuta de numeroase studii experimentale care au aratat scaderea functiei leucocitelor (celule sanguine responsabile de apararea antiinfectioasa) si afectarea circulatiei tesuturilor ducand la scaderea capacitatii lor de refacere dupa boala. Infectiile constituie o cauza frecventa de decompensare metabolica (cresterea nivelului glicemic) in tara noastra ocupand locul intai pe lista factorilor ce induc complicatii acute ale diabetului (coma ceto-acidozica si coma hiperosmolara). Relatia diabetului cu infectia este bidirectionala: diabetul favorizeaza infectia iar infectia induce si intretine un dezechilibru metabolic prelungit.

Regimul alimentar in diabetul zaharat

Regimul alimentar in diabetul zaharat

Dieta este elementul terapeutic primordial constant intalnit in toate formele de boala. Aproape o treime din diabeticii tip2 nou descoperiti pot fi echilibrati initial numai prin dieta. Dieta pacientului diabetic se apropie cat mai mult de dieta oricarui om sanatos fiind caracterizata de un aport crescut de fructe si legume si de evitarea consumului exagerat de sare si grasimi animale.

Tratamentul modern - solutia optima pentru afectiunile piciorului diabet

Tratamentul modern - solutia optima pentru afectiunile piciorului diabet

Tratamentul modern cunoscut si sub numele de tratament umed al plagii utilizeaza pansamente speciale actionand pe baza principiului hidroactiv pentru a crea conditiile optime pentru desfasurarea procesului de vindecare.

Coma diabetica

Coma diabetica

Va vom prezenta doua dintre complicatile acute diabetice: coma cetoacidozica si coma hiperosmolara necetozica. Aceste complicatii se instaleaza rapid si pot pune in pericol viata pacientului daca nu se intervine competent si in timp util. Coma cetoacidozica apare in majoritatea cazurilor la pacientii cu diabet zaharat tip I tratati cu insulina. Este o stare de carenta insulinica absoluta cu producerea in exces a unor substante numite corpi cetonici.

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat

O caracteristica a evolutiei diabetului zaharat o constituie dezvoltarea unor modificari patologice secundare hiperglicemiilor cu afectarea cronica vasculara (infarct miocardic cardiomiopatie gangrena piciorului diabetic si ulcere schemice) nervoasa (neuropatie periferica a nervilor cranieni sau vegetativa) cutanata (dermopatii diabetice necrobiosis lipoidica candidoza ulceratii ale piciorului-neurotrope sau ischemice) si oculara (retinopatie diabetica si cataracta). Pe langa aceste complicatii pacientii diabetici au un risc mai ridicat de a dezvolta infectii de un anumit tip si de a dovedi o rezistenta mai scazuta la acestea.

Miopatia diabetica

Miopatia diabetica

Diabetul zaharat a fost descris ca fiind maladia mileniului III datorita numarului de cazuri aflate in continua crestere si datorita consecintelor acestei boli. O caracteristica a evolutiei diabetului zaharat o constituie dezvoltarea unor modificari patologice secundare hiperglicemiilor cu afectarea cronica vasculara (atat microvasculara cat si macrovasculara) nervoasa cutanata si oculara.