Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Viata cu diabet

Diabetul - o afectiune cu frecventa ingrijoratoare

Diabetul - o afectiune cu frecventa ingrijoratoare

Diabetul afecteaza circa 5 % din populatia adulta a lumii si provoaca circa 3,2 milioane de decese anual. Se estimeaza ca numarul pacientilor va creste de la 246 milioane, in prezent, la circa 380 milioane in 2025, adica 7,1 % din populatia adulta va avea diabet zaharat, iar aproximativ 53 milioane de oameni traiesc in Europa.

Efortul fizic la pacientii cu diabet zaharat

Efortul fizic la pacientii cu diabet zaharat

Alaturi de dieta si de tratamentul medicamentos, activitatea fizica este considerata una dintre cele mai importante modalitati de tratament in diabetul zaharat. Din pacate, efortul fizic nu este privit de toti pacientii ca parte esentiala a tratamentului diabetului zaharat, doar un numar mic de pacienti respectand programul zilnic de activitate fizica.Efortul fizic controlat reprezinta o modalitate de tratament la indemana si lipsita de costuri suplimentare.

OBEZITATEA SI DIABETUL ZAHARAT

OBEZITATEA SI DIABETUL ZAHARAT

Exista numeroase studii clinice care au demonstrat ca obezitatea este factor de risc pentru Diabetul zaharat tip II. Prototipul de pacient cu Diabet zaharat tip II il reprezinta un pacient obez, adult, cu hipertensiune arteriala si dislipidemic (grasimi crescute in sange). Comparativ, in diabetul zaharat tip I intalnim pacienti tineri (copii sau adolescenti) normoponderali sau subponderali. Ingrijorator este faptul ca au aparut cazuri de Diabet zaharat tip II la copil (insotit de obezitate).

Accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu diabet zaharat

Accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu diabet zaharat

Romania se afla printre primele zece tari in lume in ceea ce priveste incidenta accidentului vascular cerebral. Acesta reprezinta o problema serioasa, cu implicatii socio-economice, pentru ca pacientii care supravietuiesc raman uneori cu importante sechele motorii si in sfera cognitiva, majoritatea neputand sa-si reia activitatea pe care o desfasurau inaintea debutului bolii.

Medicamentele si Diabetul

Medicamentele si Diabetul

Este cunoscut faptul ca anumite medicamente pot precipita aparitia diabetului sau pot dezechilibra valorile glicemiei la un pacient deja diagnosticat cu Diabet zaharat. De aceea, introducerea acestor medicamente in schema terapeutica a pacientului se face in functie de raportul risc-beneficiu, sub stricta supraveghere medicala.

Imunizarea diabeticilor in sezonul rece

Imunizarea diabeticilor in sezonul rece

Aproape invariabil se afirma ca infectiile sunt mai frecvente la pacientii diabetici decat la cei nediabetici afirmatie sustinuta de numeroase studii experimentale care au aratat scaderea functiei leucocitelor (celule sanguine responsabile de apararea antiinfectioasa) si afectarea circulatiei tesuturilor ducand la scaderea capacitatii lor de refacere dupa boala. Infectiile constituie o cauza frecventa de decompensare metabolica (cresterea nivelului glicemic) in tara noastra ocupand locul intai pe lista factorilor ce induc complicatii acute ale diabetului (coma ceto-acidozica si coma hiperosmolara). Relatia diabetului cu infectia este bidirectionala: diabetul favorizeaza infectia iar infectia induce si intretine un dezechilibru metabolic prelungit.