Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Viciile de refractie

15-07-2015

Inainte de a vorbi de vicii de refractie, trebuie sa stabilim faptul ca un ochi bine proportionat din toate punctele de vedere se numeste ochi EMETROP. Orice abatere de la starea de emetropie se numeste AMETROPIE (viciu de refractie).

Viciile de refractie


Viciile de refractie sunt:

➠ Hipermetropia

➠ Miopia

➠ Astigmatismul

Hipermetropia

Este acel viciu de refractie in care ochiul are axul antero-posterior mai mic decat al unui ochi normal conformat (ochiul este mai mic), motiv pentru care imaginea obiectelor nu se formeaza pe retina, ci in spatele ei. In functie de valoarea dioptriilor cu care se poate corecta aceasta ametropie, hipermetropia poate fi clasificata in:

• hipermetropie mica (< 3 dioptrii),

• hipermetropie medie (3-6 dioptrii),

• hipermetropie mare (> 6 dioptrii).

Simptomatologia: persoanele cu hipermetropie au vedere incetosata atat la distanta, cat si la vederea de aproape, mai ales la sfarsitul unei zile de lucru, cand ochii sunt obositi, la lecturarea unui text cu caractere mici, cu contrast slab sau la iluminare suboptimala. Acesti pacienti depun constant efort de acomodare pentru a focaliza imaginea, fapt ce determina aparitia durerii de cap (cefalee). Rar poate exista o hipermetropie forte, in contextul unor malformatii oculare (ex: microftalmie). La copii, cel mai des apare o deviatie oculara intermitenta initial sau permanenta, care atrage atentia parintilor pentru a solicita un consult oftalmologic. De fapt, nou-nascutii si copiii sunt usor hipermetropi in mod fiziologic (pentru ca au ochii mici), dar pe masura ce inainteaza in varsta le cresc si ochii, astfel incat aceasta conditie se corecteaza de la sine, in cele mai multe cazuri.

Tratament: hipermetropia poate fi corectata astfel:

➜ lentile aeriene convergente cel mai utilizat si eficient mijloc de corectie;

➜ lentile de contact: cu respectarea stricta a regulilor de igiena;

➜ tratament chirurgical: laser sau implant de de cristalin artificial – mai rar utilizat.

Miopia

Viciu de refractie in care ochiul are axul antero-posterior mai mare decat al unui ochi emetrop (ochiul este mai mare), motiv pentru care imaginea unui obiect nu se formeaza pe retina, ci in fata acesteia. In functie de valoarea dioptriilor cu care se poate corecta, miopia poate fi:

• miopie mica (< 3 dioptrii),

• miopie medie (3-6 dioptrii),

• miopie mare (> 6 dioptrii).

Simptomatologie: persoanele cu miopie acuza vedere incetosata la distanta. Pentru a-si clarifica imaginea la distanta, pacientii ingusteaza fanta palpebrala (distanta dintre cele doua pleoape) si se incrunta pentru a putea realiza acest lucru. Copiii cu miopie citesc, privesc la televizor de foarte aproape sau acuza dureri de cap.

In functie de contextul in care apar, exista doua tipuri de miopie:

➜ Miopie simpla: care rareori depaseste 6 dioptrii. Debuteaza in copilarie si creste progresiv pana la 18 ani, apoi se stabilizeaza progresiv.

➜ Miopia degenerativa (miopia forte): reprezinta 1-4 % din totalul miopiilor si se caracterizeaza printr-o valoare crescuta a miopiei, asociata cu modificari degenerative corioretiniene (ale fundului de ochi). Debuteaza, de obicei, ca o miopie simpla, care evolueaza rapid.

Tratament: miopia poate fi corectata astfel:

➜ lentile aeriene divergente (lentile de ochelari cu „minus”): cel mai utilizat mijloc de corectie;

➜ lentile de contact;

➜ tratamentul chirurgical: laser sau implant de cristalin artificial - mai rar utilizat.

Astigmatismul

Tulburare de refractie in care puterea de refractie a ochiului nu este identica in toate meridianele.

Clasificare:

➜ astigmatism de conformatie, congenital (din nastere), adesea bilateral si simetric.

➜ astigmatism dobandit in urma unor cicatrici corneene, in caz de interventii chirurgicale ale segmentului anterior al ochiului etc.

Simptomatologia: nu e specifica. Pacientul prezinta vedere incetosata, scaderea vederii, cefalee, apropierea textelor cu caractere mici, in functie de tipul si de importanta astigmatismului. La examenul oftalmologic, pacientul cu astigmatism confunda litera H cu N, cifra 6 cu 8 adesea.

Tratament: astigmatismul se poate corecta cu:

➜ lentile aeriene (ochelari) cilindrice sau sfero-cilindrice,

➜ lentile de contact,

➜ tratament chirurgical.

De retinut:

Nevoia unui consult oftalmologic de specialitate periodic atat la copii cat si la adulti pentru diagnosticul precoce, tratamentul si preventia aparitiei oricarei complicatii nedorite ale acestor vicii de refractie. In prezent prescrierea ochelarilor este tratamentul de prima intentie al viciilor de refractie. Exista o gama variata de rame de ochelari, pentru toate gusturile, portul ochelarilor nemaifiind un motiv de strespentru pacienti indiferent de varsta.

Dr. CRISTINA FRANGU

Medic rezident oftalmologie
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau