Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Vinul intre aliment si medicament

04-12-2014

De la bun inceput as vrea sa va precizez ca acest articol este scris pentru a evidentia calitatile superioare pe care le are vinul fata de celelalte bauturi alcoolice (berea si cele tari). Nu intentionez si nici nu am dreptul sa sustin consumul de bauturi alcoolice insa doresc sa va informez si sa va impartasesc pe aceasta cale unele informatii din punct de vedere gastronomic si medical despre puterea curative a vinului.

Vinul intre aliment si medicament


De la bun inceput as vrea sa va precizez, ca acest articol este scris pentru a evidentia calitatile superioare, pe care le are vinul fata de celelalte bauturi alcoolice (berea si cele tari). Nu intentionez si nici nu am dreptul ss sustin consumul de bauturi alcoolice insa doresc sa va informez si sa va impartasesc, pe aceasta cale, unele informatii din punct de vedere gastronomic si medical despre puterea curative a vinului.

Discutand din perspective gastronomica, vinul consumat la mesele importante si in cantitate moderata imbunatateste apetitul, creste secretiile digestive cu stimularea motilitatii gastrice si in felul acesta ajuta la o digestive mai buna a principiilor alimentare ingerate. Pe langa aceasta actiune, la nivel psihic, vinul prin culoare, parfum, aroma si savoare transmite reactii pozitive, stimuland producerea de endorfine (substante benefice) la nivelul creierului.

Endorfinele secretate produc o scadere a tensiunii la nivelul sistemului nervos central cu instalarea starii de calm, liniste si tendinta spre veselie. Aceste reactii ajuta organismul sa se lupte mai eficient in perioadele de suprasolicitare psihica si fizica. Toate aceste lucruri se intampla numai la consumul moderat de vin. Orice exagerare va poate da mai multe efecte nocive cu destabilizarea organismului.

Consumul vinului in doza moderata si recomandata (dupa unii autori cca 210 ml) are efecte benefice din punct de vedere fiziologic, nutritional si farmacologic. In urma numeroaselor studii realizate au fost descrise si constatate urmatoarele efecte asupra organismului: usor sedativ, anestezic, vasodilatator, diuretic, energizant, antialergic, stimulant pentru cresterea colesterolului bun (HDL), combaterea eliminarii vitaminei C, sinteza si mentinerea colagenului in peretii arterelor si venelor mentinand elasticitatea, permeabilitatea, tonicitatea si rezistenta acestora.

Toate aceste efecte descrise deja previzioneaza acceptarea si utilizarea vinului ca medicament, cu o conditie esentiala si clara in privinta cantitatii consumate si anume cu moderatie. Vinul in cantitate terapeutica regleaza echilibrul acido-bazic si il mentine in parametri optimi pentru metabolizarea corecta a grasimilor, proteinelor si a glucidelor prin vitamina B2 si mezoinozitolul pe care le contine.

Actiunea protectoare asupra mucoasei gastrice se realizeaza prin polifenolii existenti in vin care inhiba histidin-decarboxilaza si scade productia de histamine pana la 85%, responsabila pentru cresterea aciditatii gastrice. Vinul fluidizeaza sangele si creste microcirculatia stomacului si a intestinelor cu stimularea procesului digestiv. Efectul benefic asupra aparatului cardiovascular se datoreaza pe de o parte, prin vasodilatatia coronariana reducandu-se riscul cardiopatiilor si a accidentelor vasculare, protectiva prin sinteza de apoproteina A, care e o componenta a colesterolului bun (HDL), prin scaderea lipoproteinelor nocive (LDL) si rolul antioxidant al cantitatii mari de vitamina C in compozitia sa. Adaugandu-se la aceste efecte si cel de inhibare a depunerii trombocitelor pe peretele vascular ca prim lant al ateromatozei, este clar efectul de combatere a maladiilor cardiovasculare (HTA, infarct, ateromatoza).

Datorita efectului de crestere a secretiei de insulina, de reducere a glicemiei se explica recomandarea nutritionistilor de a consuma vin in cantitate moderata celor suferinzi de diabet in forme usoare si medii. Avand in compozitie vitamina C si P, vinul are efect vasoreglator si vasoprotector atat de necesar persoanelor diabetice cunoscandu-se complicatiile acestuia si anume arteriopatia diabetica. Prezenta potasiului si a magneziului in cantitati suficiente are efect diuretic prin combaterea actiunii sodiului cu efectul de retentie a apei si util in maladiile cardiovasculare, diabet, unele hepato-renalopatii. Vinul stimuleaza eliminarea urinei si mentine reziduurile azotate la nivel relativ scazut.

Dr. Valentin Pantea




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau