Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

VIOLENTA IMPOTRIVA PERSOANELOR VARSTNICE

04-12-2014

Cum puteti sa va feriti de infractori?Pentru a nu deveni victime ale infractiunii de inselaciune in tranzactii imobiliare, ofiterii Institutului de Prevenire si Psihosociologie va sfatuiesc sa tineti cont de unele aspecte.Un vechi proverb spunea ca "Cine nu are batrani, sa-si cumpere!"Realitatea insa este alta. Ajunsi la apusul vietii, varstnicii devin tot mai dependenti de familie si de cei din jurul lor. Nu mai pot sa se descurce singuri nici la cumparaturi, nici la menaj, banii nu acopera facturile, mancarea si medicamentele, se simt slabiti si neputinciosi.

VIOLENTA IMPOTRIVA PERSOANELOR VARSTNICE


Cum puteti sa va feriti de infractori? Pentru a nu deveni victime ale infractiunii de inselaciune in tranzactii imobiliare, ofiterii Institutului de Prevenire si Psihosociologie va sfatuiesc sa tineti cont de unele aspecte. Daca doriti sa realizati tranzactia prin intermediul unei agentii:

Verificati agentia imobiliara la care apelati, la Registrul Comertului pentru a stabili daca aceasta este inregistrata si la Administratia Financiara cu scopul de a va asigura ca societatea in cauza desfasoara activitati in perioada in care dumneavoastra solicitati o intermediere in domeniu.

Discutati cu politistul de proximitate sau cu un specialist din cadrul Politiei Judiciare ce are in competenta zona in care se afla agentia respectiva, pentru a obtine referinte despre activitatea acesteia. Controlati cu atentie legitimatia pe care v-o prezinta agentul imobiliar.

Cereti-i numarul de telefon de la agentia pe care pretinde ca o reprezinta si sunati la aceasta pentru a obtine date despre agent. Retineti faptul ca nu se platesc comisioane decat dupa realizarea tranzactiei. Daca doriti sa realizati tranzactia direct cu persoana ce cumpara:

Pastrati documentele (acte de proprietate si de identitate) in locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastra. Verificati periodic locul in care sunt tinute acestea; sesizati Politia imediat ce constatati disparitia lor.

Atunci cand cineva doreste sa vizioneze locuinta de vanzare, pentru a fi in siguranta, rugati un apropiat al dvs. sa fie si el prezent. Nu semnati documente pana cand nu cititi tot continutul acestora. Daca nu puteti face acest lucru din diverse motive, apelati la o persoana de incredere.

Sa nu semnati niciodata "in alb" intrucat foaia respectiva poate fi completata cu un text care sa contravina cu interesele dumneavoastra.

Daca doriti incheierea unui contract de vanzare-cumparare a locuintei, dar intentionati ca pe durata vietii sa continuati sa locuiti acolo, verificati existenta unei asemenea clauze in contract.

Un vechi proverb spunea ca "Cine nu are batrani, sa-si cumpere!" Realitatea insa este alta. Ajunsi la apusul vietii, varstnicii devin tot mai dependenti de familie si de cei din jurul lor. Nu mai pot sa se descurce singuri nici la cumparaturi, nici la menaj, banii nu acopera facturile, mancarea si medicamentele, se simt slabiti si neputinciosi. Sunt victime ideale pentru hotii din strada, sunt victime tacute ale violentelor verbale si fizice din interiorul propriilor familii.

Si daca pentru familie au devenit o povara, pentru persoanele rau intentionate sunt o mina de aur. Datorita credulitatii, sunt usor de convins sa se implice in masinatiile lor. Escrocii vaneaza persoanele naive si amatoare de chilipiruri!! Pentru protectia dvs. in locuinta, mai ales cand sunteti singuri:

Asigurati-va usa cu vizor si lant si nu permiteti persoanelor straine accesul in locuinta.

Stabiliti cu vecinii dumneavoastra masuri comune deprotectie si modalitati de interventie in caz de pericol. Pentru reparatii sau diverse alte servicii apelati doar la firme autorizate.

Daca stati la parter, geamurile trebuie sa fie prevazute cu grilaj incastrat in zid, iar daca aveti balcon, acesta trebuie sa fie inchis. Draperiile si jaluzelele va pot feri locuinta de priviri indiscrete.

Usa de acces trebuie sa aiba 2 incuietori, avand sisteme de chei diferite. In cazul in care constatati ca una dintre incuietorile usii a devenit nefunctionala, prin introducerea in orificiul sau a unor corpuri straine (sarme, bete de chibrit etc.), procedati de indata la inlocuirea ei.

Daca la usa dumneavoastra se prezinta persoane care vand, cumpara sau fac schimb de produse, evitati-le. In nici un caz nu le permiteti patrunderea in locuinta.

Pentru efectuarea menajului este bine sa apelati la firme specializate in domeniu. Daca angajati o menajera, cereti-i recomandare, datele de identificare si verificati-le.

Nu lasati bilete in usa prin al caror continut sa certifice absenta dumneavoastra.

Material realizat cu sprijinul Institutului de Prevenire si Psihosociologie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau