Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Virusul Zika – transmitere, simptome si preventie

21-03-2016

Virusul Zika creeaza panica printre localnicii din America de Sud si Centrala, precum Brazilia, Columbia sau Salvador, dar si printre turisti, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza in privinta unei posibile epidemii. Tara noastra nu este inca afectata.

Virusul Zika – transmitere, simptome si preventie


Virusul Zika creeaza panica printre localnicii din America de Sud si Centrala, precum Brazilia, Columbia sau Salvador, dar si printre turisti, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza in privinta unei posibile epidemii. Tara noastra nu este inca afectata.

Acest virus a fost identificat pentru prima data in 1947 in Africa, iar acum se raspandeste cu repeziciune pe intreg teritoriul Americii si chiar si pe alte continente - recent a fost inregistrat primul caz in China.

Ingrijorarea porneste de la teoria conform careia virusul afecteaza fetusii determinand tulburari neurologice sau microcefalie (dimensiuni anormal de mici ale craniului). De alfel, numarul de microcefalii la nou-nascuti semnalat in Brazilia a crescut enorm, ajungand de la 167 de cazuri in 2014, la aproximativ 3.900 pana in prezent. Aproximativ 50 dintre bebelusii nascuti cu astfel de malformatii au murit in ultimul an.

Legatura dintre Zika si malformatiile fetusilor nu este inca demonstrata

Specialistii atrag insa atentia ca inca va mai trece ceva timp pana sa se demonstreze stiintific faptul ca aceste probleme sunt declansate cu siguranta de virusul Zika.

„Expansiunea foarte rapida a virusului Zika spre noi zone geografice, unde populatia este slab imunizata, este un subiect serios de ingrijorare, avand in vedere, in special, legatura intre o infectie in timpul sarcinii si copiii nascuti cu un craniu mic”, a declarat directoarea generala a OMS, Margaret Chan pentru bbc.com. Ea a adaugat ca „legatura cauza-efect intre infectia cu Zika in timpul sarcinii si microcefalie nu a fost inca stabilita”, dar ca „dovezile circumstantiale sunt foarte ingrijoratoare”.

„S-a constatat o crestere alarmanta a numarului de cazuri de microcefalie, fara sa existe, in momentul de fata, o dovada stiintifica certa in ceea ce priveste corelatia intre infectie si aparitia cazului de microcefalie. Preocuparea a fost generata de faptul ca, odata cu cresterea numarului de cazuri de infectie cu virusul Zika, si numarul de cazuri de mame care au nascut copii cu microcefalie a fost de asemenea in crestere. Se incearca realizarea unor cercetari stiintifice care sa certifice sau sa infirme aceasta ipoteza”, a declarat presei si presedintele Societatii Romane de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila.

Cercetatorii avertizeaza: se poate transmite si de la om la om, prin sange

O informatie recenta a starnit si mai multa panica in lume deoarece autoritatile braziliene au confirmat cazul de transmitere a virusului Zika prin transfuzia de sange de la un donator infectat.

Pana recent se stia ca Zika este transmis prin muscatura tantarului Aedes aegypti, cunoscut si sub numele de tantarul-tigru, originar din zonele tropicale si sub-tropicale.

Infectii cu acest virus au fost semnalate in 21 de state din cele 55 ale Americii, iar focarul este in America de Sud, 15 tari din aceasta regiune fiind grav afectate. Potrivit unor date recente ale Institutului National de Sanatate din Columbia, citate de agentia Reuters, peste 5.000 de femei insarcinate sunt infectate cu virusul Zika, din totalul de 31.555 de cazuri, in conditiile in care virusul se raspandeste din ce in ce mai repede. Autoritatile au recurs chiar la recomandarea ca femeile sa evite o sarcina in urmatorii doi ani. Si America de Nord este in alerta, autoritatile din Statele Unite avertizand populatia, in special gravidele, sa evite deplasarile in tarile grav afectate.

In ceea ce priveste situatia din Europa, pana in prezent au fost semnalate doua cazuri, in Spania si Danemarca, la persoane care au calatorit in zonele cu epidemie, iar OMS atrage atentia ca riscul pentru continentul nostru exista atat timp cat oamenii sunt nevoiti sa se deplaseze in aceste tari.

Simptomele, asemanatoare unei banale raceli

Primul caz de transmitere la om a virusului Zika, conform datelor OMS, s-a inregistrat in 1968. In aproximativ 70-80% din cazuri, aceasta infectie trece neobservata din cauza asemanarii simptomelor cu cele ale unei banale raceli. Persoanele care contacteaza virusul Zika au, de cele mai multe ori, febra si dureri de cap, iar uneori se poate merge pana la conjunctivita, ganglioni inflamati, eruptii cutanate sau dureri ale muschilor si articulatiilor. Aceste simtome dureaza intre doua si sapte zile.

Momentan, pericolul extinderii epidemiei cu virusul Zika este si mai mare deoarece in aceasta vara Brazilia, tara cel mai grav afectata, va gazdui Jocurile Olimpice de Vara, la Rio, competitie ce va strange spectatori din toata lumea. De altfel, potrivit unei teorii, Zika a fost adus in Brazilia de turistii microbisti sositi la Campionatul Mondial de Fotbal din 2014.

Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor a publicat intr-un raport recent o lista cu sfaturi pentru persoanele care vor ajunge in perioada urmatoare in zonele afectate de epidemie. Astfel, calatorii sunt sfatuiti sa poarte haine largi care sa nu permita tantarilor sa ii intepe, sa isi intareasca sistemul imunitar si sa foloseasca lotiuni de protectie contra acestor insecte. Persoanele cu probleme de sanatate si femeile gravide sunt sfatuite sa nu faca astfel de calatorii. De asemenea, cei care s-au intors din zonele afectate si prezinta intr-un interval de trei saptamani simptomele infectiei cu Zika, trebuie sa mearga la medic pentru analize.

Nu exista niciun vaccin

In prezent, nu exista medicamente sau vaccinuri impotriva virusului Zika. Medicii recomanda persoanelor afectate pastile impotriva durerilor si febrei, odihna si hidratare corespuzatoare.

„Nu avem medicamente si nici vaccinuri. Este un deja-vu, pentru ca exact asa s-a intamplat si in cazul Ebola”, a declarat pentru Reuters, Trudie Lang, profesor la Universitatea din Oxford, care a adaugat ca este importanta crearea unui vaccin cat mai repede posibil. Totusi, acesta nu va putea fi realizat mai devreme de 2-3 ani. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau