Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Vitamina D

04-12-2014

Vitamina D este denumita si vitamina antirahitica deoarece previne aparitia rahitismului, rolul ei fiind de fixare a calciului, la nivelul oaselor. In grupul vitaminei D sunt incluse 6 vitamine printre care se numara: ergocalciferol (vit. D2), colecalciferol (vit. D3), calcifediol si calcitriol (metaboliti activi ai vit. D), alfacalcidol si dihidrotahisterol (analog de sinteza al vitaminei D).

Vitamina D


Vitamina D este denumita si vitamina antirahitica deoarece previne aparitia rahitismului, rolul ei fiind de fixare a calciului, la nivelul oaselor. In grupul vitaminei D sunt incluse 6 vitamine printre care se numara: ergocalciferol (vit. D2), colecalciferol (vit. D3), calcifediol si calcitriol (metabolitI activi ai vit. D), alfacalcidol si dihidrotahisterol (analog de sinteza al vitaminei D).

SURSELE DE VITAMINA D

Vitamina D are atat origine endogena (este sintetizata de organism - vitamina D3), cat si origine exogena (este preluata din alimente- atat vitamina D2, cat si vitamina D3). Vitamina D2 are origine exogena, fiind sintetizata din provitamina D2 care se gaseste in ciuperci si mucegaiuri. In organism, ea este transformata in vitamina D3. Exista foarte putine surse naturale care contin o cantitate semnificativa de vitamina D, iar cea mai mare cantitate de vitamina D este sintetizata de organismul uman. Alimentele cele mai bogate in vitamina D sunt ficatul pestelui slab (ulei din ficat de morun), pestele gras, galbenusul de ou, ficatul, laptele integral si produsele lactate nedegresate (unt). Soarele reprezinta cea mai importanta sursa de vitamina D pentru organismul uman deoarece expunerea la razele solare asigura necesarul de vitamina D.

La nivelul pielii are loc sinteza de vitamina D3 prin transformarea provitaminei D3 in vitamina, sub actiunea razelor ultraviolete. Sinteza vitaminei D prin expunerea la razele ultraviolete depinde de anotimp, latitudine, momentul zilei, prezenta norilor, a poluarii si a produselor cu factori de protectie solara care se aplica pe piele. Cu cat factorul de protectie solara utilizat este mai mare (SPF mai mare - 8), cu atat sinteza de vitamina D este blocata. Se considera ca o expunere de 10 - 15 minute, de doua ori pe saptamana a fetei, spatelui, bratelor sau picioarelor permite sinteza unei cantitati adecvate de vitamina D. Se recomanda a se evita expunerea la soare in intervalul 10-16 cand radiatiile ultraviolete sunt foarte intense.

ROLUL VITAMINEI D

Vitamina D administrata oral se absoarbe rapid la nivelul intestinului subtire in prezenta bilei, este transportata de sange la nivelul ficatului si al rinichilor unde are loc metabolizarea si formarea de metaboliti activi care intervin in numeroase procese metabolice, in special, al calciului si al fosfatilor. La nivel renal si intestinal vitamina D favorizeaza sinteza de enzime care intervin in procese metabolice,iar la nivel osos participa la mineralizarea normala a oaselor si la mentinerea densitatii osoase. Studiile clinice au relevat si alte roluri pe care vitamina D le poate avea:

Proprietati anticanceroase. Studiile au aratat ca populatiile care traiesc departe de ecuator prezinta un risc major al deceselor survenite in urma cancerului de san, de colon, ovarian si de prostata - probabil datorita faptului ca sunt expuse cel mai putin luminii solare si nu pot produce vitamina D in cantitati mai mari.

La unele persoane, nivelul scazut de vitamina D poate determina cresterea tensiunii arteriale, sugerand astfel ca nivelul terapeutic poate ajuta in reglarea sa.

Rol important in tratamentul unor afectiuni imunologice, cum ar fi scleroza multipla si psoriazisul. HIPOVITAMINOZA D reprezinta carenta (lipsa) de vitamina D si se poate manifesta in urmatoarele situatii: lipsa expunerii la soare sau insuficienta expunerii;

la persoanele cu sindrom de malabsorbtie sau cu afectiuni hepatice si renale;

la persoanele insarcinate si la mamele care alapteaza; la copiii prematuri si in perioadele de crestere;

la persoanele in varsta, deorece odata cu inaintarea in varsta scade capacitatea de sinteza a vitaminei D la nivel cutanat;

La copii, hipovitaminoza D se numeste rahitism si afecteaza copiii de la cele mai mici varste, consecintele pe termen lung fiind devastatoare si ireversibile. Boala apare in conditiile in care calciul nu se mai depune la nivelul oaselor si acestea devin moi. Daca nu se iau masurile adecvate, dupa varsta de doi ani apar deformari ale oaselor, astfel capul copilului este marit din cauza dezvoltarii oaselor frontale, coloana vertebrala si toracele se deformeaza, iar abdomenul se mareste. Lipsa de vitamina D in perioada de crestere a copiilor poate determina si alte afectiuni cum sunt spasmofilia (copilul afectat prezinta contracturi ale musculaturii, se poate sufoca si are stari de iritabilitabilitate) si osteopatia de carenta.

Osteopatia de carenta apare tot in conditiile lipsei vitaminei D, a fosforului si a calciului din organism; este o boala care evolueaza lent, dar sigur, cu aceleasi efecte ireversibile ca si in cazul rahitismului. Copiii afectati cresc mai incet decat cei normali, au atrofii musculare si un mers clatinat. In cazul adultilor, lipsa vitaminei D se poate manifesta astfel:

hipocalcemia (nivelul scazut al calciului in sange), osteomalacia (reducerea continutului de minerale din oase) osteoporoza (reducerea masei osoase).

Osteoporoza reprezinta pierderea de masa osoasa care are drept consecinta deteriorarea tesutului osos, cresterea fragilitatii osoase si predispunerea la fracturi. Osteoporoza evolueaza intr-un timp indelungat, silentios, fara manifestari clinice si debuteaza prin aparitia complicatiilor - fracturile (cele mai dese fiind fracturile de sold). In perioada copilariei si a adolescentei se formeaza tesut osos in cantitate mai mare decat ceea ce se pierde. La femei, pierderea de masa osoasa creste odata cu aparitia menopauzei.

HIPERVITAMINOZA Vitamina D, fiind o vitamina liposolubila, se acumuleaza in depozite la nivelul ficatului si al tesutului adipos, iar administrarea de doze mari pot determina fenomene toxice manifestate astfel:

pot aparea hipercalcemii (cresterea nivelului de calciu din sange);

depuneri anormale de calciu la nivelul tesuturilor moi ale inimii, rinichilor, vaselor de sange, plamanilor;

la femeia insarcinata poate determina malformatii la fat.

SFATURI UTILE:

Este recomandat sa se administreze vitamina D la copiii mici inca din primele zile de viata insa dozele trebuie stabilite de medicul pediatru.

Se recomanda expunerea la soare pentru a se sintetiza vitamina D cu evitarea orelor critice cand radiatiile solare sunt foarte intense.

Este indicat ca in lunile de iarna sau daca avem o activitate care se desfasoara in spatii inchise sa aducem aport de vitamina D.

Este indicat sa aducem un aport de vitamina D si printr-o alimentatie corecta, echilibrata.

Se recomanda administrarea de vitamina D si calciu la varstnici.

Farm. Drd. DIANA GRIGORE
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau