Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Xerostomia (gura uscata)

17-12-2014

Xerostomia apare atunci cand cantitatea de saliva scade sub 0,2 ml/min. In mod normal cantitatea medie de saliva care se secreta in 24 de ore este de 600 ml. In deficitul salivar, pacientul prezinta senzatie de gura uscata, lipsa salivatiei, tulburari de masticatie, deglutitie. La nivelul mucoasei bucale prezinta senzatie de arsura si uscaciune, iar la nivelul mucoasei nazale si oculare senzatie de uscaciune.

Xerostomia (gura uscata)


Xerostomia apare atunci cand cantitatea de saliva scade sub 0,2 ml/min. In mod normal cantitatea medie de saliva care se secreta in 24 de ore este de 600 ml. In deficitul salivar, pacientul prezinta senzatie de gura uscata, lipsa salivatiei, tulburari de masticatie, deglutitie. La nivelul mucoasei bucale prezinta senzatie de arsura si uscaciune, iar la nivelul mucoasei nazale si oculare senzatie de uscaciune.

La examenul obiectiv al cavitatii bucale vom observa:

lipsa salivei care stagneaza in mod normal la nivelul planseului bucal;

mucoasa bucala are culoarea rosie;

limba poate avea aspect plicaturat;

cand se realizeaza inspectia cavitatii bucale oglinda se va lipi de mucoasa jugala (mucoasa obrajilor).

Datorita lipsei salivei (asialie) virulenta microbiana este crescuta si pot aparea [i]candidoza[/i],[i] policarii[/i], [i]parodontopatii[/i]. Deficitul salivar se pune in evidenta cu ajutorul unor teste: Testul cu zahar - o bucata de zahar cubic tinuta sub limba trebuie sa se topeasca in 3 minute. Daca acest timp creste, atunci secretia salivara este scazuta. Masurarea PH-ului intrabucal - se aplica o banda colorimetrica pentru PH pe limba. Daca gura este uscata, vom avea un PH acid (mai mic de 6,5).

Sialometria - se determina debitul salivei in repaus si dupa stimulare cu acid citric. Saliva se va colecta cu ajutorul unui dispozitiv in forma de cupa de la nivelul orificiului canalului Stenon (parotida).


Testul de stimulare a salivei - se mesteca o bucata de ceara sau o compresa cu tifon timp de 2 minute, iar cantitatea de saliva trebuie sa fie de cel putin 2,75 g.

Scintigrafia cu technetiu99 - cu ajutorul acestui test se evalueaza functia glandei salivare, acest izotop concentrandu-se la acest nivel.

Sialografia - se injecteaza o substanta de contrast hidrosolubila sau liposolubila intracanalicular, apoi se radiografiaza glanda salivara pentru a observa modificarile canalelor glandulare.

Etiologie Cauzele aparitiei xerostomiei pot fi multiple: Pseudoxerostomii care pot aparea pe fond psihic; Xerostomii tranzitorii datorate unor emotii puternice, febra, deshidratare, tabagism; Xerostomii adevarate (gura uscata cronica) datorate unor medicamente, radioterapiei, deficite cronice de vitamine. Medicamentele sialoprive au actiune intensa cand sunt luate timp indelungat sau in asociatie cu alte medicamente. Gura uscata de cauza medicamentoasa apare la persoanele in varsta. Dintre medicamentele cu actiune de scadere a secretiei salivare amintim: sedativele, neurolepticele, hipnoticele, diureticele, hipotensoarele, antihistaminicele, anti-Parkinsonienele.

Radioterapia folosita pentru leziunile maligne cervico-faciale duce la scaderi mari ale secretiei salivare. Dupa intreruperea radioterapiei la aproximativ 1 an, secretia salivara revine aproape la normal. Infectiile virale ca parotidita epidemica (oreionul) pot afecta glandele parotide si reduce cantitatea de saliva.

Complicatii:

La nivelul mucoasei bucale pot aparea suprainfectii cu Candida albicans, Streptococ, Piocianic; La nivelul dintilor apar multiple carii datorate acumularii de placa bacteriana; Apar gingivita cronica, parodontopatiile marginale; Apar tulburari functionale de fonatie, masticatie, deglutitie, halena fetida; Apar depresiile.

Tratament

Exista preparate care stimuleaza secretia salivara - solutie alcatuita din 50 ml de apa, 45 ml glicerol, 5 ml suc lamaie. Aceasta solutie lubrefiaza si stimuleaza glandele salivare datorita gustului acrisor. Solutia trebuie folosita cu atentie pe dintii naturali datorita efectului demineralizant. La pacientii care prezinta dinti artificiali solutia se foloseste fara restrictie. Se folosesc si tablete care contin acid ascorbic si perborat de sodiu, acestea elibereaza oxigenul activ care stimuleaza secretia salivara. Tratamentul simptomatic al xerostomiei se realizeaza cand tratamentele de stimulare ale secretiei salivare sunt ineficiente. Se foloseste saliva artificiala care are rolul de a indeplini functiile esentiale ale salivei: sa protejeze tesuturile moi si dure ale cavitatii bucale, sa aiba protectie antimicrobiana, sa usureze masticatia, deglutitia, fonatia.

Exista substituenti de saliva pe baza de carboximetilceluloza si mucina. Saliva artificiala pe baza de mucina are compozitie asemanatoare cu saliva naturala si poate fi depozitata in spray-uri cu care pacientii isi umezesc gura.

Tratamentul complicatiilor hiposialiei: Preventia infectiilor mucoaselor - se folosesc: apa de gura, antisepticele, ceaiul de musetel bicarbonatat (o lingura bicarbonat la 1 litru de ceai). Preventia cariilor acute - se administreaza profilactic fluor si se vor prescrie medicamente mucolitice care fluidifica secretia salivara. Preventia parodontopatiilor - se folosesc pastele de dinti cu clorhexidina 1% si apa de gura cu clorhexidina 0,1% (2 clatiri maxim pe zi). Dr. Bololoi Alina Medic stomatolog
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau